Věděli jste, že sypaný čaj Lapacho je získáván z kůry stromů?

11.09.2013 20:17

Lapacho se vyrábí z vnitřní části kůry stromu Lapacho - Tabebuia impetiginosa. 

Tento bylinný čaj neobsahuje kofein a je bohatý na esenciální vitamíny a minerály, které pomáhají udržet zdraví a vitalitu. Lapacho čaj, například, obsahuje železo, vápník, hořčík, mangan, jód, bor a baryum.

Léčivé účinky Lapacha

S Lapachem jsou spojovány až úžasné léčebné účinky od posilování imunitního systému, léčení horečky, přes křečové žíly, až po léčení rakoviny.

  • Lapacho napomáhá v odstraňování nečistot a usazenin z těla.
  • Posiluje imunitní systém a vnitřní orgány - játra a ledviny. 
  • Podporuje trávení a umí povzbudit látkovou výměnu. 
  • Hubí některé druhy plísní a bakterií, je vhodný při poševních výtocích.
  • Pozitivně působí po chemoterapii nebo po delším užívání psychofarmak. 
  • Zlepšuje prokrvování těla a má kladný vliv na srdce, leukémii, krevní oběh a chudokrevnost.
  • Jeho největší síla je však připisována tomu, že je velmi účinným stimulátorem imunitního systému. Mohou za to zejména bioaktivní látky jako katechiny, saponiny, bioflavanoidy, chinony a další.
  • Shrnujícím faktem je, že lapacho působí na lidský organismus velmi pozitivně a že zatím nejsou známy žádné vedlejší nežádoucí účinky.

Jak Lapacho připravit?

Základní recept na tento čaj, který poskytuje tolik zdravotních výhod vyžaduje dvě čajové lžičky kůry stromu tabebuiou na každý litr vody.

  1. Čaj Lapacho vložte do vařící vody a nechte na mírném ohni asi pět až deset minut.
  2. Poté nechte čaj ještě luhovat po dobu dalších 15 minut. 
  3. Po uplynutí této doby čaj scedíme. 
  4. Lapacho se dá velmi dobře pít i studené. Má velmi silnou chuť.
  5. Čaj Lapacho přechováváme v chladničce. Čaj zůstane svěží a udrží si své zdravotní účinky po dobu několika dnů.
  6. Pro přípravu čaje jsou naprosto nevhodné nádoby z hliníku, zinku apod. Používáme zásadně materiály jako sklo nebo porcelán. Hotový čaj také neskladujeme v plastových nádobách, protože jeho účinky by mohly být oslabeny.

Příště se můžete těšit na článek o čaji Pu Erh.